{:en}The audience at the Icehorse Festival is able to walk into the adjoining room to listen to DI Talks. This is possible only because of a cooperation between DI and Icehorse Festival.

Dansk Islandshesteforening is celebrating its 50-year anniversary this year and has arranged a series of speaks for the audience at Icehorse Festival.

But how did such a cooperation happen? We’ve asked Stine Sandahl and Lone Bertelsen from Icehorse Festival and president Mie Trolle from Dansk Islandshesteforening.

“We’ve known for a long time that we turned 50 this year and was searching for ways to mark the anniversary. By coincidence Stine was working with me on another project when Icehorse Festival was being arranged and we thought it was a good way to mark it,” Mie Trolle says.

Little by little the ideas started to emerge, Lone Bertelsen says.

“We wanted to bridge the gap between the elite and the hobby riders so why not invite DI inside? It’s a genius way to do it.”

In the last few days they have seen a lot of people walk to and from the different speaks, all happy and relaxed. As Mie Trolle says: “Where else would we gather 3.000 people in the same place?”.

Although the events are separate with two economies and two time scheldules, Stine Sandahl wants people at Icehorse Festival to feel like it’s all a “fluent” event with good synergies.

“We’re sort of inviting the past into the future”, she says.{:}{:da}En stor del af Icehorse Festivals publikum har både torsdag, fredag og lørdag benyttet muligheden for at gå ind i et tilstødende lokale og høre foredrag om alt fra BLUP til rideangst samt se videoer fra det “gamle” Island og snakke med andre hestefolk i DI Talks.

Det er alt sammen blevet gjort muligt på grund af Dansk Islandshesteforening, der i anledning af foreningens 50-års jubilæum har arrangeret en række oplæg og events for hestefolket.

Men hvordan kom det samarbejde egentlig i stand? Vi har spurgt Stine Sandahl og Lone Bertelsen, som er to af arrangørerne bag Icehorse Festival, og formand Mie Trolle fra DI, om netop dét.

“Vi har jo vidst længe, at vi havde jubilæum i år og ledte efter gode måder at markere det på. F.eks. har vi længe villet stable en islandsheste-kongres på benene i år. Stine arbejdede så sammen med mig på en jubilæumsbog, da Icehorse Festival var i støbeskeen, og vi tænkte, at det var en god anledning til at markere jubilæet,” siger Mie Trolle.

Stille og roligt piblede nogle idéer frem, fortæller Icehorse-arrangør Lone Bertelsen.

“Vores tanke med det her arrangement var hele tiden, at vi gerne ville bygge bro mellem eliten og bredden og have noget for alle. Og hvorfor så ikke invitere DI indenfor? Det her er en genial måde at gøre det på, synes jeg,” siger Lone, som i de seneste to dage har siddet i infostanden og set Icehorse-publikummet myldre til og fra foredragene.

“Ét foredrag fyldte salen op to gange, og folk ser bare så glade ud, når de kommer ud fra de forskellige oplæg. ”

Det samme oplever Mie Trolle, som nyder godt af de mange mennesker, der har købt billet til Icehorse og har brug for en lille pause fra ovalbanen, eller bare gerne vil lære mere om andre aspekter af livet med heste.

“Helt ærligt: Hvor får vi ellers 3.000 mennesker samlet på ét sted?,” siger Mie Trolle og tilføjer, at projektlederne på DI eventsne, Rita Geertz og Astrid Skou Buhl, har gjort et kæmpe arbejde

For Stine Sandahl var det udsigten til en rigtig “hestefest”, der trak. Også selv om det betyder, at publikum for en stund forlader deres pladser for at lytte til oplæg.

“Det har aldrig været meningen, at folk skal sidde stille på deres pladser i fire dage. Hele setuppet bag arrangement er flydende – man skal gå rundt og shoppe lidt, se på nogle heste i staldene, høre et foredrag og snakke med andre hestefolk. Det hele handler jo om den lille hest, vi alle har til fælles, det skal vi huske på,” siger hun, mens Lone og Mie nikker samstemmende.

Helt lavpraktisk betyder samarbejdet, at Icehorse Festival har lejet hele hallen, og derpå inviteret DI ind i et af lokalerne. Egentlig er det to separate events med adskilte økonomier og tidsplaner, men det er ikke meningen, at tilhørerne skal opleve det sådan.

“Det er meningen, at folk skal føle en synergieffekt. Det er et samarbejde, som vi alle får glæde af, og folk skal opleve den her feststemning af, at vi er fælles om den islandske hest,” siger Lone Bertelsen.

“Man kan sige, at vi inviterer fortiden ind i fremtiden på den her måde,” lyder det fra Stine Sandahl, hvilket Mie Trolle hurtigt erklærer sig helt enig i.

Nogle af DI’s andre arrangementer i år inkluderer et arrangement med heste på Nordatlantens Brygge i København den 21. oktober og et samarbejde med Horses of Iceland.{:}