{:en}Smilla and Liv, both 17 years old, are normally friends, but today they are rivals. They are both going to ride the B-final in T3, and right now the two girls only have a score difference of 0,10.

The two girls are both from Aalborg, where their horses stay at Rasmus Møller Jensen’s stable. The two firstclass stallions have neighbouring stalls, so they are also good friends. Here at the Icehorse Festival they have both ridden the T3 class and both of the girls have been really happy with “only” riding B-classes at this big competition. “It is good traning for the A-classes and a good for the horses to get used to beeing on the track together with other horses.” Smilla explains. Both she and Liv have really enjoyed riding here at the Icehorse Festival. “The track is really good, there are good facilities for the horses and the mood is awesome.” In addition to the great mood it is also a completely different feelinge is sitting so close to the track and you can here their reactions while riding. “When Seiður rolled a bit in the preliminary round, I could hear the audience say “nooo”, when i rode past them” Liv explains. “I think that’s great!”

When we ask Smilla and Liv, how it is to be rivals on the track, when you are friends outside it, they both agree, that it sure isn’t a especially bad situation. “Even though of course I would love to myself, I would rather loose to a friend than to a stranger.” Liv says. And Smilla adds “I hope it will go good for Liv in the B-final, but of course I also hope, that it will go a little bit better for me.”

We hope it will go great for both of them, when they will ride in th B-final this evening at 5.30pm.{:}{:da}Smilla og Liv på 17 år er veninder til daglig, men i dag er de også konkurrenter. De skal nemlig begge ride B-finale i T3, og de to 17 årige piger ligger meget tæt – det er kun 0,10 point, der skiller dem.

De to piger kommer begge fra Aalborg, hvor de har deres heste stående hos Rasmus Møller Jensen. De to 1. klasses hingste, Seiður fra Jór og Fókus fra Nøddegården er naboer i stalden, så de er gode venner og sparringspartnere. Her ved Icehorse Festival har Liv og Smilla redet T3, og begge piger var godt tilfredse med at ride B-klasser ved dette store stævne. “Det er god træning til A-klasserne, og en god forsmag på, hvordan hesten reagerer på at være på banen sammen med andre heste,” fortæller Smilla. Både hun og Liv har haft en rigtig god oplevelse med at ride ved Icehorse Festival. “Banen er rigtig god, der er gode faciliteter for hestene og så er her en helt særlig stemning,” siger Liv. “Alle er glade,” tilføjer Smilla. Udover den gode stemning er der også en anden intensitet på banen, fordi publikum sidder så tæt på, og rytterne kan høre publikums reaktioner, når de rider forbi tribunerne. “Da Seiður rullede lidt i udtagelsen, kunne jeg høre publikum sige “neeeeej,” da jeg red forbi,” fortæller Liv. “Det er fedt.”

Da vi spørger Smilla og Liv, hvordan det er at være konkurrenter på banen, når man er veninder udenfor banen svarer de enstemmigt, at det bestemt ikke er nogen dårlig situation. “Selvom jeg selvfølgelig helst vil vinde, vil jeg hellere tabe til en veninde end en fremmed,” siger Liv. Smilla er enig. “Jeg håber, det går godt for Liv i B-finalen. Men jeg håber også, det går lidt bedre for mig.”

Vi håber, det kommer til at gå rigtig fint for begge piger og deres heste, når de skal ride B-finale i T3 klokken 17.30 i aften.{:}