Hvordan har du trænet frem mod Icehorse Festival 2018?

Jeg har selvfølgelig trænet i vinter, men de sidste fem dage op til har jeg ligget syg med en meget slem mandeinfluenza, så forberedelsen har da ikke været helt optimal, men der ligger selvfølgelig mange timers kontinuerligt træning bag og det er jo det, der er det vigtigste. Så det viser ihvertfald nu, at de sidste dage ikke er afgørende, det er nok nærmere der, man kan risikere at overtræne, hvis man er for spændt eller nervøs og gerne vil gøre det godt.

Er der noget du har gjort anderledes fordi det er et indendørsstævne?

Nej, det er bare et almindeligt stævne, hvor man ikke er afhængig af vejret. Presset fra publikum er selvfølgelig større, og derfor er der risiko for, at nogle heste er mere trykkede. Men det er god erfaring for hesten, og nogle af dem bliver bare bedre og giver de sidste 10% i den hurtige tölt når publikum klapper. Presset fra publikum og omgivelserne her svarer i min verden til at ride et VM, så det er en god test og en god træning for hesten. Og så er det helt vildt sjovt.

Hvad er dit mål for stævnesæsonen 2018?

Det er bare at få hestene til at være så gode som muligt, og når man så starter ud sådan her, så er man selvfølgelig spændt på hvad det bringer. Mit mål er hele tiden at arbejde med de svage sider –  de ting, der trækker ned. Icehorse Festival, DM, NM er de tre stævner i år, jeg satser mest på, resten handler mere om erfaring og point.

Jeg rider altid mod mit forrige resultat, og nu startede Skinfaxi jo med at gøre det skide godt, så det lægger jo et vist personligt pres til næste gang. Da Snorri er lidt ældre, er det selvfølgelig ham, jeg har højst forventninger til. Det er Skinfaxis første stævne overhovedet, han er kun seks år gammel og han skulle egentlig bare ud og lære at gå stævner, men jeg har da hele tiden troet på, at han blev en god sportshest på et tidspunkt. Men at han kunne komme til at klare sig så godt til sit allerførste stævne er ret exceptionelt. Det er ikke så tit at, sådan en vestjyde som mig siger sådan et ord, men det giver bare endnu mere blod på tanden.

Så det er ikke bevidst at formkurven har været så høj så tidligt på sæsonen?

Det er forskelligt, hvordan vi ryttere snakker om det, men når jeg rider på banen, forsøger jeg at gøre det så godt som muligt med det jeg har nu. Jeg rider ikke for lavt, for at han ikke skal toppe for tidligt, jeg forsøger bare at ride det bedste han kan lige nu. Hestene får en pause i efteråret efter DM, NM eller VM. Når så man nærmer sig november, begynder man at glæde sig til den nye sæson og starte de gode heste op igen. Den pause har jeg også brug for, så jeg kan forblive motiveret som rytter, og det er nødvendigt for at kunne præstere.

Med Skinfaxi er det altid spændende at prøve noget nyt. Jeg har ikke redet femgang i fem år, så det er dejligt at få en femgænger igen. Det er en kongeklasse, men også en udfordrende klasse. Hesten skal kunne gå afslappet i skridt og drøne ned af langsiden med masser af power og dem der kender mig ved, at det der med power, det er en del af mit varemærke. Jeg har glade fremadgående heste og vi har det sjovt sammen, så jeg skal øve mig i den mere dresserede og kontrollerede ridning. Det er jo den kontrollerede energi, der er sværest – men også flottest.

Hvad gør du for at holde dine heste glade?

Jeg træner meget ude i naturen frem for i ridehuset. Ofte tager jeg bare 10 minutters opvarming i ridehus, og så rider jeg ud på tur. Islandsk dressur, kalder jeg det. Jeg tror, det værste man kan gøre, er at ride rundt på en volte dag ind og dag ud. Det kan slukke de fleste heste. Det er godt at ride volter og dressur, men ikke dag ud og dag ind.

Hvad er din oplevelse af Icehorse Festival 2018 indtil videre?

Det er et rigtig godt arrangement, som jeg tror er kommet for at blive. Det håber jeg virkelig! Til næste år tror jeg, der kommer endnu flere fra udlandet, men det er også godt, vi har B-klasserne med. Dengang jeg startede, var der også nogle, jeg så op til og spejlede mig i. Nu er jeg jo så ung og Rasmus (Møller Jensen, red.) er så gammel, så sådan nogle som Rasmus, Johann (Skulason, red.) og Gummi (Gudmundur Björgvinsson, red.) var dem, jeg så op til. da jeg bare var en lille knægt.

Hvad er historien om de to nye stjerner du rider her til Icehorse Festival? 

Skinfaxi er jo ny i sporten, han blev tilredet af Charlotte Cook som rider hans mor Sæla. Jeg har kåret ham både som 4- og 5-års. Sidste gang vandt vi VM-sølv i avlen. Jeg har hele tiden vidst, det var en talentfuld hest, og jeg tror, han kan blive en rigtig god kombinationshest med tiden. Han har et rigtig godt sind, og er en hest man kan tænde og slukke. Han kunne godt gå hen og blive en af spillerne på internationalt plan om nogle år, nu er han jo kun seks, men med det han viser nu, er det selvfølgelig sporten, vi satser på fremadrettet.

Gustur har jeg tilredet, og han fik en meget høj 4-års kåring sidste år med 8.46 for rid. Jeg har aldrig redet så højt på en 4-års, så jeg håber da, det går ligesom med Skinfaxi. Muligvis viser vi ham igen i år og ellers til næste år, hvor der er VM. Men han er jo islandsk født så det er nogle hårde gutter, han skal kæmpe imod fra Island. Det er en hest, jeg tror rigtig meget på. Han er kun fem år, så han har endnu kun vist en brøkdel af, hvad han har i sig.